Doe mee!

In onze gemeente gebeurt heel veel. Klik hier om te kijken wat!

 

Informatie

Lees hier over actuele gebeurtenissen, de achtergrond van onze kerk en haar geschiedenis.

 

Contact

We komen graag met u en jou in contact. Klik hier om te kijken hoe.

Michacursus

Micha 6:8 roept nadrukkelijk op om goed en recht te doen:
"Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God."

Wereldwijd lijden velen door armoede, onrecht en uitbuiting van de schepping; ver weg, maar ook dichtbij. In de Bijbel roept God ons nadrukkelijk op om goed en recht te doen. Dat laat ons niet onberoerd. Vanuit dankbaarheid voor de genade door Jezus Christus, die ons heeft vrij gemaakt, helpt de Micha Cursus te ontdekken hoe we recht kunnen doen, trouw kunnen zijn en kunnen leven in gehoorzame en liefdevolle omgang met God. Want het doet ertoe wat we doen.

Tijdens de cursus komen onderstaande onderwerpen in deze volgorde aan bod:

  • kennismaking (met elkaar en met het thema)
  • de schepping (natuur & rentmeesterschap of voedsel & ongelijke voedselverdeling)
  • mensen (naasten dichtbij of ver weg)
  • welvaart (eerlijke levensstijl & eerlijk consumeren of geld & Bijbelse invulling ervan in het leven)
  • concrete actie op het gebied van schepping, naasten en/of welvaart
  • terugblikken en vooruitkijken (inzicht in tijdbesteding, gaven en talenten en persoonlijke doelen)

Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de cursus en over de Micha-organisatie in Nederland en wereldwijd.

Praktische informatie over de cursus in Heteren

Bijeenkomsten: 5 avonden, nader te bepalen bij voldoende belangstelling (19:30-22:00u) en 1 actiedag(deel) op een zaterdag
Locatie: verenigingsgebouw De Vluchtheuvel, Kastanjelaan 20 in Heteren (ingang naast Flessenwinkel Fischer, Kastanjelaan 24)
Aantal cursisten: tot 10 personen
Kosten: naar draagkracht, richtlijn is € 9,- per persoon
Doelgroep: iedereen die het leuk vindt om andere mensen te leren kennen, iets wil betekenen voor mens en milieu, interesse heeft in sociale en ecologische vraagstukken, de wens heeft om na te denken over eigen handelen, het verlangen heeft om verschil te maken, op zoek is naar wat God vraagt en/of praktisch aan de slag wil gaan is welkom!
Aanmelden: op ieder moment, tot aan aanvang van de cursus
Contact: Dit e-mailadres is beveiligd tegen spambots, u heeft JavaScript nodig om het te kunnen bekijken of anderszins via Gerdien vB

Ervaringen van deelnemers

De Micha-cursus daagde me uit om na te denken over onderwerpen waar ik anders niet zo over nadenk. Bijvoorbeeld waar komt mijn kleding vandaan? Wie heeft het gemaakt en onder welke omstandigheden? Wie heeft de prijs betaald dat het zo goedkoop wordt aangeboden? De cursus liet mij kritisch naar mijn eigen keuzes te kijken. Dat is niet makkelijk. Nu vraag ik mij in de supermarkt af wat nu meer Micha is, de plofkip of de biologische variant? En daar hangt wel een prijskaartje aan vast.

Het hippiegehalte valt erg mee; geen stoomcursus "hoe brei ik geitenwollen sokken", maar je leert wel (extra) nadenken over de keuzes die je maakt en de impact daarvan op de schepping en de medemens. Prima lesje "praktisch christenzijn" dus!

In januari 2014 ontvang ik een hartelijke email van Gerdien en Madeleen. Ze vragen of ik wil deelnemen aan de Micha Cursus die zij vanuit de Hervormde Kerk gaan aanbieden. Wat mooi! In mijn eigen omgeving krijg ik de mogelijkheid om na te denken over de woorden van die Micha ons meegeeft: “Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de Heer van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.”
De bijeenkomsten in de Vluchtheuvel worden bijgewoond door 10 mensen. Jong en ouder. Het geeft aan dat iedereen iets kan met de opdracht van Micha. Of je jong of ouder bent of je veel of minder tijd hebt. Het is een verrijking om in vrijheid te kunnen discussiëren over de dilemma’s die in ons leven besloten kunnen zijn. Vanuit de Micha cursus krijgen sommige van deze dilemma’s een gezicht door schokkende en heel confronterende filmpjes.
Hoe gaat u bijvoorbeeld als Christen om met de situatie als mensen echt geen onderdak meer hebben voor de nacht omdat ze vanwege een huurachterstand op straat zijn komen te staan, er geen plaats meer is in de crisis opvang en de temperatuur net uitkomt boven het vriespunt. Hoe reageert u als u een vreemdeling op doorreis wel een slaapplaats voor de nacht aanbiedt en de volgende dag blijkt dat er een fiets minder in de schuur staat? Bent u boos of berust u gelaten in de situatie? Koopt u groente en fruit zoals het ons wordt aangeboden in de supermarkt of beperken we ons tot de groente en fruitsoorten die passen bij het seizoen? Is uw mobiele telefoon echt na 2 jaar aan vervanging toe bij of is het gewoon leuk om te beschikken over de nieuwste telefoon?
In de Micha bijeenkomsten krijgt u geen antwoorden op alle vragen die bij ons leven. Ze geeft je wel handvatten die u kan helpen richting te geven aan de keuze die u kunt maken.